“Basic Grooming” van kort- of gladharigen

Een kortharige hond vergt geen intensieve behandeling. Toch is een bezoek aan een trimsalon soms welkom: door een flinke wasbeurt komen meer haren los dan bij de natuurlijke, langdurige, verharing. Ook worden dan de anaalklieren geledigd. Hierna worden de losgekomen haren uit de vacht geblazen met een sterke waterblazer. Hierbij is de huid goed zichtbaar en komen dan soms huidaandoeningen, -beschadigingen, bultjes of aanwezige parasieten aan het licht; ook worden de oren schoongemaakt en -indien nodig- de nagels geknipt. De bescheiden tarieven voor deze behandeling staan in de derde kolom op de prijslijstpagina.

 

“Basic Grooming” van halflang-, lang- en krulharigen

De vacht van uw hond wordt uitgeborsteld, gecontroleerd en eventuele klitjes worden verwijderd. Tijdens een douchebeurt met een verzorgende shampoo passend bij de vacht en conditioner worden ook de anaalklieren gecontroleerd. Na het drogen met handdoek en waterblazer wordt de hond uitgekamd en worden de oren schoongemaakt en de nagels geknipt. De haren bij de tenen worden uitgeknipt en haren bij onderbuik en achterwerk weggeschoren.

Deze behandeling dient soms ook als een ‘tussenbeurt’ tussen twee volledige trimbehandelingen door. De tarieven voor deze behandeling staan in de tweede kolom op de prijslijstpagina.G

Volledige behandeling halflang-, lang- en krulharigen

De volledige trimbehandeling van halflang- en langharige honden begint hetzelfde als de “Basic grooming” van halflang-, lang- en krulharigen maar wordt gevolgd door een volledige knip- en effileerbehandeling;  ras-standaard modellen of op uw wens . Indicatieve tarieven staan in de eerste kolom van de prijsvoorbeelden.

,

Plukvachten: strippen of plukken

De ruwharige vacht van een hond is gemakkelijk te onderhouden: de vacht houdt weinig vuil vast en zal niet snel klitten. Om uw hond in goede conditie te houden en om irritaties of aandoeningen te voorkomen dient de ruwe bovenlaag van de vacht geplukt te worden als deze ‘plukrijp is’. Indien nog niet plukrijp, laten de haren niet gemakkelijk los en dit is erg onprettig -soms zelfs pijnlijk-  voor de hond.

Wij ontmoedigen het volledig plukken, zo’n twee maal per jaar nodig. Dit omdat alleen nog de  zachte, pluizige ondervacht overblijft; deze is dus anders van structuur, glans en kleur. Minder beschermend voor de hond (kou) en de behandeling is langdurig en soms erg belastend. Volledig plukken kan meestal ook niet bij ‘castraatvachten’ of oude honden.

We adviseren nadrukkelijk het strippen waarbij de ruwe vacht maar voor ongeveer de helft wordt geplukt zodat de ruwe, glanzende, vacht nog grotendeels zichtbaar blijft. Nadeel is wel dat dit zo’n vier maal per jaar moet gebeuren: twee keer zo vaak dus: immers is maar de helft verwijderd, maar de verschillen ‘voor en na’ zijn wel veel minder groot: de vacht blijft behouden en biedt voldoende bescherming. Vooral aanbevolen bij ruwhaar teckels, Jack Russell terriers, bij de Cairn terrier en smoushond.

 

Puppygewenning

Om uw pup te laten wennen aan het fenomeen trimsalon, is het aan te raden deel te nemen aan de puppygewenning.

Optimaal is twee afspraken: de eerste in de eerste socialisatie-fase: de ‘nieuwsgierigheidsfase’. Dit is ongeveer tussen 8 en 12 weken oud.  Tijdens dit eerste bezoekje -dat ongeveer 1 uur duurt- maakt de pup kennis met alle beelden, geuren en geluiden in de salon. De pup gaat kort en gedeeltelijk onder de hondendouche in het bad, de droger gaat ook even aan. Op de trimtafel wordt uw pup wat geborsteld en gekamd. De tondeuse gaat even aan, enkel voor het geluid. De scharen worden gebruikt, mogelijk hier en daar wat bijknippen, voetjes uitknippen, nagels controleren en eventueel knippen. Deze eerste gewenningsbeurt is gratis.

In de tweede socialisatiefase, 3 tot 6 maanden oud, is de pup in de ‘angstfase’ en is een tweede bezoek aan te raden om de eerder indrukken als veilig te gaan ervaren. Voorzichtige behandelingen: een volledige wasbeurt, drogen, doorkammen, hier en daar bijknippen, scheren bij onderbuik en achterwerk, voetjes uitknippen en -indien nodig- nagels knippen, oren schoonmaken. Hiervoor worden de kosten berekend zoals in de tweede kolom (zie prijzen) is weergegeven; dat is het tarief van ‘basic grooming’ waarin alles aan bod komt behalve een volledige trimbehandeling.  Dat tarief is ongeveer de helft van dat van een volledige trimbeurt en duurt 1 ½ tot 2 uur.